Valimiz Ali Hamza Pehlivan, Mersin Valiliği’nin himayesinde İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Mersin Ziraat Odası ile koordinasyonu, Büyükşehir Belediyesi, Ticaret Sanayi Odası, Ticaret Borsası, Akdeniz İhracatçılar Birliği, Turunçgil Konseyi, Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü, Silifke El Sanatları Merkezi Müdürlüğü, Olgunlaşma Enstitüsü
Müdürlüğü ve T3 Vakfı Gençlik Merkezlerinin katkısıyla, Toroslar İlçesi’nde bulunan Mersin Ziraat Odası Ortaokulunda düzenlenen ‘Tutum, Yatırım ve Türk Malları Haftası’ kapsamında “Narenciye Tüket, Sağlıklı Yaşa” temalı etkinliğe katıldı.
Yerli ve milli otomobilimiz olan TOGG’umuzu kullanarak etkinlik alanına gelen Valimiz Ali Hamza Pehlivan, öğrencilerin coşkusu ve sevgi gösterileri ile karşılandı.
Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’mızın okunması ile başlayan programda bir konuşma gerçekleştiren Vali Pehlivan; “Bugün ‘Tutum, Yatırım ve Türk Malları Haftası’ kapsamında ‘Narenciye Tüket, Sağlıklı Yaşa’ etkinliğimizi icra ediyoruz. Geçen yıl olduğu gibi bu yıl da Mersin Ziraat Odası Ortaokulu’nda bu etkinliği gerçekleştiriyoruz.
‘Tutum, Yatırım ve Türk Malları Haftası’nın kutlanma gerekçesi, Gazi Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde 1923 yılında düzenlenen İzmir İktisat Kongresine kadar uzanmaktadır. Malumunuz İzmir İktisat Kongresi’nde tam bağımsızlık yolunda ilerlerken yerli sermayenin oluşturulması, ham maddesi ülkemiz sınırları dahilinde olan kaynakların yerli üretimde kullanılması ve bunun için tasarrufun teşvik edilmesi, oluşan kaynağın başka ülkelere gitmesinin önlenmesi ve bu kaynak akışının tur içinde tesis edilmesi, kaynağın tedarikinde tasarrufların toplanması konusunda yerli bankaların kurulması şeklinde birçok başlık yer almaktaydı.
İlerleyen yıllarda ‘Yerli Malı Haftası’ kutlanmaya başlandı. 1983 yılında adı ‘Tutum, Yatırım ve Türk Malları Haftası’ olarak değiştirildi. Bugün geldiğimiz nokta itibarıyla bu uygulama devam etmektedir. Özellikle okullarımızda öğrencilerimizin, çocuklarımızın, gençlerimizin yerli ve milli ürünleri tanımasıyla ilgili çalışmalar sürdürülmektedir. Malumunuz geçmişte de Yerli Malı Haftası etkinlikleri yapılırdı. Hepimiz iştirak ederdik. Bu etkinliklerde ağırlıklı olarak tarım ürünleri, yöresel ürünler, yemekler yer alırdı.
Günümüzde ise; Sayın Cumhurbaşkanımızın himayelerinde sürdürülmekte olan ‘Milli Teknoloji Hamlesi’ kapsamındaki çalışmalar neticesinde başta savunma sanayi ürünleri olmak üzere çağa hitap eden pek çok teknolojik ürün bu hafta vesilesiyle sergilenmektedir.
Bir yandan burada güzel Türkiye'mizin bereketli topraklarının ve emektar çiftçilerinin tarım ürünlerini, bir yandan da bilimde teknolojide gelmiş olduğumuz aşamanın bir sembolü olarak arkamızdaki panoda ve stantlarda bir kısmını gördüğümüz ürünleri de üretiyor olmanın gururunu yaşıyoruz. Bir yandan geleneksel üretimin teşvik edilmesi, her geçen gün daha kaliteli ürünler yetiştirilmesi; bir yandan da savunma sanayi, havacılık, uzay teknolojisine, yapay zekaya kadar çağın ve bilimin geldiği noktayı temsil eden ürünlerin üretilmesi konusunda da Türkiye olarak varız diyoruz. Bütün bunlar tam bağımsızlık ve tam bağımsızlığın temel ögelerinden olan ekonomik bağımsızlığı ülke olarak yakalamış olmamızın bir göstergeleridir.
2000’li yılların başında 60 civarına yakın firma savunma sanayi alanında çalışmalar yürütürken günümüzde 2 bin 500 firma bu alanda faaliyet göstermektedir. 230 çeşit savunma sanayi ürünü üretilmekte, 185 ülkeye ihraç edilmektedir. 2023 yılında 5,5 milyar dolarlık savunma sanayii ürünleri ihracatı gerçekleşmiştir.
TOGG’umuza Sahip Olmanın Gururunu Yaşıyoruz.
2 bin 500 firmamız 1.000’den fazla ürün çeşidi üzerinde çalışmaktadır. Savunma sanayii projelerinin toplam değeri yaklaşık 100 milyar dolar civarındadır. Bu noktalara gelmiş olmanın gururunu memnuniyetini yaşıyoruz. Etkinlik alanımıza yerli ve milli teknolojik ürünlerimizden olan otomobilimiz TOGG ile geldik. Ülkemizin otomotiv sanayinde yerli ve milli bir ürünü olan TOGG’u var. Böyle bir Bu ürüne sahip olmanın da gururunu yaşıyoruz.
İHA’larımız, SİHA’larımız, Atak’larımız, TCG Anadolu Gemi’miz, Göktuğ’umuz, Hürkuş'umuz, Kaan'ımız ve daha niceleri. Saymakla bitmeyen pek çok ürünü; Türk milleti olarak Türkiye Cumhuriyeti Devleti olarak devletimizin himayelerinde, girişimcilerimizin bu anlamdaki cesareti, özgüveni ile adımlarımızı atıyor ve ürünleri bir bir üretip hem ülkemize hem de bütün dünyaya kazandırıyoruz.
Sevgili gençler, sevgili çocuklar bugün vesilesiyle bu ürünlerimizi, öğretmenlerimiz sizlere anlatacaklar. Yıllar içerisinde, binlerce yıllık devlet millet geleneğine sahip bir toplum olarak bu yolları katederek geliyoruz. Cumhuriyetimizin birinci yüzyılında çok güzel aşamalara geldik. Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılına, Sayın Cumhurbaşkanımızın ifadesiyle ‘Türkiye Yüzyılı’na adım atmış durumdayız.
Bu yüzyılımızı; teknolojik sahada eserler ortaya koyarak, tarım ürünlerini,sanayi ürünlerini en iyi, en kaliteli şekilde üreterek, akla gelebilecek bütün sahalarda ‘Ben de varım, ben de üretiyorum, ben de eser ortaya koyuyorum.’ diyerek inşallah güçlü ve sağlam bir şekilde inşa edeceğiz.
Bu yüzyıl inşallah ‘Türkiye Yüzyılı’ olacak. Sadece bu yüzyıl değil, inanıyoruz ki gelecek yüzyıllar da ‘Türkiye Yüzyılı’ olacaktır. Bu yolda emek ortaya koyan, katkı sağlayan memleketimizin kıymetli evlatlarına bugün vesilesiyle bir kere daha şükranlarımızı sunuyoruz.
Mersin’imiz birçok yönüyle,bir çok sektörüyle ön plana çıkmaktadır. İlimiz bir tarım kentidir. Üretilen tarım ürünleri içerisinde narenciyenin elbette ki müstesna bir yeri var. İlimize narenciyenin başkenti diyoruz. Mersin İlimizin özellikle limon üretiminde Türkiye'de birinci sırada geliyor olması hasebiyle hem iç piyasada hem ihracatta çok önemli noktalardayız. Geçtiğimiz yıl ülke genelinde, narenciyede ürün hasılasında büyük bir artış vardı. 7,9 milyon ton olan 2023 yılı ülkemiz toplam narenciye üretiminin 1,7 milyon tonunun üretimi İlimizde gerçekleşti.
Arzda meydana gelen bu fazlayı göz önünde bulundurarak geçtiğimiz yıl ilgili bütün paydaşlarımızla bir araya gelip tüketiminin teşvik edilmesine yönelik adımlar atma kararı almıştık. Bu etkinliğin ‘Tutum, Yatırım ve Türk Malları Haftası’na yakışacağını düşündük. Bugün bu anlayışın bir tezahürü olarak, narenciyeyi üreten bir il olarak tüketiminin de ne kadar önemli olduğunu bir kere daha vurguluyoruz.
Sevgili çocuklar, Narenciye Tüketin, Sağlıklı Yaşayın.
Narenciye grubu; limonu, portakalı, mandalinası, greyfurtuyla vitamin kaynağıdır. Başta C vitamini olmak üzere A ve B vitaminleri açısından oldukça zengindir. Bunun yanında içerdiği potasyum, kalsiyum ve mineraller ile sağlıklı bir yaşam kaynağıdır. Sevgili çocuklar, Narenciye Tüketin, Sağlıklı Yaşayın.
Savunma sanayi ve teknolojiden bahsettik. İlimiz tarımda var olduğu kadar, sanayide varım diyen bir ildir. Nitekim OSB’lerimiz genişliyor, savunma sanayi yatırımlarımız artıyor. Bunlar içerisinde inovasyona yönelik özellikle yazılım alanında Mersin Teknopark’ımızda OSB’lerimizde AR-GE'lerimizin sayısı artıyor. Bunun yansımalarını 30’a yakın savunma sanayi firmasından da görüyoruz.
‘Yerli Malı, Yurdun Malı Herkes Onu Kullanmalı.’
‘Yerli Malı, Yurdun Malı Herkes Ondan Faydalanmalı’
TEKNOFEST’e 3 yıldır üst üste en çok proje başvurusunda bulunan il olarak öğrencilerimizin ürettiği projeler sayesinde rekor İlimizde. Mersin’imizin gençleri, öğretmenlerimizin rehberliğinde 164.276 proje üretti. Öğrencilerimizi bir kere daga tebrik ediyorum.
Bu duygularla ‘Tutum Yatırım ve Türk Malları Haftası’nın hayırlara vesile olmasını diliyorum. ‘Yerli malı, yurdun malı herkes onu kullanmalı.’ şeklinde yıllara sarih bir sözümüz var. Bu cümleyi ‘Yerli malı yurdun malı, herkes (teknolojik ürünlerimiz başta olmak üzere) onlardan faydalanmalı.’ şeklinde de zenginleştirebiliriz. Bu organizasyonda emeği geçen bütün kurumlarımıza, odalarımıza, sektördeki kuruluşlarımıza, okulumuza, okulumuzun öğretmenlerine, öğrencilerine teşekkür ediyorum.” dedi.
Programda, Ziraat Odası Başkanı Musa Yılmaz da konuşma gerçekleştirdi.
Programda bir öğrencinin şiir okumasının ardından İl Milli Eğitim Müdürlüğü Halk Oyunları Topluluğu gösterisi gerçekleştirildi. Vali Pehlivan, etkinlik alanında bulunan yöresel el sanatları ürünleri, Mersin’e özgü olarak üretilen ve tescillenmiş tohum, fide ve fidanlar ile gençlerin teknolojiye olan ilgisini arttırmak ve yenilikçi projeleri tanıtmak amacıyla teknolojik ürünler ve yeni uygulamaların da sergilendiği stantları gezerek incelemelerde bulundu, yetkililerden bilgiler aldı.
‘Tutum, Yatırım ve Türk Malları Haftası’ kapsamında yerli ve milli savunma sanayi yatırımları kapsamında MİLGEM Korveti, Altay Tankı, Atak Taarruz Helikopteri, Anka ve Bayraktar İnsansız Hava Araçları, Hürkuş Eğitim Uçağı, Göktürk-1 Gözetleme uydusu, Yeni Tip Karakol Botları, Süratli Müdahale Botları, Milli Piyade Tüfeği, Mayına Karşı Korumalı Araçlar, Hava Savunma ve Füze Sistemleri başta olmak üzere birçok sistem, alt sistem ve silah sistemi savunma sanayinde bağımlılığı azaltan projelerdir.
2024-2028 yıllarını kapsayacak olan 12. Kalkınma Planında Ülkemizin savunma ve güvenlik ihtiyaçlarını milli teknolojilerin ve yeteneklerin azami ölçüde kullanımını temin ederek karşılamak, savunma ve havacılık sanayinin rekabetçiliğini küresel ölçekte artırmak, savunma sanayinde edinilen becerilerin sivil sektöre yayılımını da sağlayarak ülkemiz için önemli ekonomik değer üreten bir seviyeye taşımak temel amaç olarak belirlenmiştir.
Narenciye üretimi 2023 yılı verileri kapsamında İlimiz 2. sıraya yükselmiştir. 2024 yılı rekolte tahminine göre İlimizde toplam 382.598 dekar alanda 1.430.085 ton turunçgil rekoltesi beklenmektedir.
Programa; Toroslar Kaymakam Vekili Akdeniz Kaymakamı Zeyit Şener, İl Tarım ve Orman Müdürü Erdem Karadağ, İl Milli Eğitim Müdürü Fazilet Durmuş, kurum müdürleri, oda, borsa, birlik ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri, öğretmenler,öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.