Modal content
×

T.C. İÇİŞLERİ BAKANLIĞI

WEB SİTESİ GİZLİLİK VE ÇEREZ POLİTİKASI

Web sitemizi ziyaret edenlerin kişisel verilerini 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca işlemekte ve gizliliğini korumaktayız. Bu Web Sitesi Gizlilik ve Çerez Politikası ile ziyaretçilerin kişisel verilerinin işlenmesi, çerez politikası ve internet sitesi gizlilik ilkeleri belirlenmektedir.

Çerezler (cookies), küçük bilgileri saklayan küçük metin dosyalarıdır. Çerezler, ziyaret ettiğiniz internet siteleri tarafından, tarayıcılar aracılığıyla cihazınıza veya ağ sunucusuna depolanır. İnternet sitesi tarayıcınıza yüklendiğinde çerezler cihazınızda saklanır. Çerezler, internet sitesinin düzgün çalışmasını, daha güvenli hale getirilmesini, daha iyi kullanıcı deneyimi sunmasını sağlar. Oturum ve yerel depolama alanları da çerezlerle aynı amaç için kullanılır. İnternet sitemizde çerez bulunmamakta, oturum ve yerel depolama alanları çalışmaktadır.

Web sitemizin ziyaretçiler tarafından en verimli şekilde faydalanılması için çerezler kullanılmaktadır. Çerezler tercih edilmemesi halinde tarayıcı ayarlarından silinebilir ya da engellenebilir. Ancak bu web sitemizin performansını olumsuz etkileyebilir. Ziyaretçi tarayıcıdan çerez ayarlarını değiştirmediği sürece bu sitede çerez kullanımını kabul ettiği varsayılır.

1.Kişisel Verilerin İşlenme Amacı

Web sitemizi ziyaret etmeniz dolayısıyla elde edilen kişisel verileriniz aşağıda sıralanan amaçlarla T.C. İçişleri Bakanlığı tarafından Kanun’un 5. ve 6. maddelerine uygun olarak işlenmektedir:

  • T.C. İçişleri Bakanlığı tarafından yürütülen ticari faaliyetlerin yürütülmesi için gerekli çalışmaların yapılması ve buna bağlı iş süreçlerinin gerçekleştirilmesi,
  • T.C. İçişleri Bakanlığı tarafından sunulan ürün ve hizmetlerden ilgili kişileri faydalandırmak için gerekli çalışmaların yapılması ve ilgili iş süreçlerinin gerçekleştirilmesi,
  • T.C. İçişleri Bakanlığı tarafından sunulan ürün ve hizmetlerin ilgili kişilerin beğeni, kullanım alışkanlıkları ve ihtiyaçlarına göre özelleştirilerek ilgili kişilere önerilmesi ve tanıtılması.
 
2.Kişisel Verilerin Aktarıldığı Taraflar ve Aktarım Amacı

Web sitemizi ziyaret etmeniz dolayısıyla elde edilen kişisel verileriniz, kişisel verilerinizin işlenme amaçları doğrultusunda, iş ortaklarımıza, tedarikçilerimize kanunen yetkili kamu kurumlarına ve özel kişilere Kanun’un 8. ve 9. maddelerinde belirtilen kişisel veri işleme şartları ve amaçları kapsamında aktarılabilmektedir.

3.Kişisel Verilerin Toplanma Yöntemi

Çerezler, ziyaret edilen internet siteleri tarafından tarayıcılar aracılığıyla cihaza veya ağ sunucusuna depolanan küçük metin dosyalarıdır. Web sitemiz ziyaret edildiğinde, kişisel verilerin saklanması için herhangi bir çerez kullanılmamaktadır.

4.Çerezleri Kullanım Amacı

Web sitemiz birinci ve üçüncü taraf çerezleri kullanır. Birinci taraf çerezleri çoğunlukla web sitesinin doğru şekilde çalışması için gereklidir, kişisel verilerinizi tutmazlar. Üçüncü taraf çerezleri, web sitemizin performansını, etkileşimini, güvenliğini, reklamları ve sonucunda daha iyi bir hizmet sunmak için kullanılır. Kullanıcı deneyimi ve web sitemizle gelecekteki etkileşimleri hızlandırmaya yardımcı olur. Bu kapsamda çerezler;

İşlevsel: Bunlar, web sitemizdeki bazı önemli olmayan işlevlere yardımcı olan çerezlerdir. Bu işlevler arasında videolar gibi içerik yerleştirme veya web sitesindeki içerikleri sosyal medya platformlarında paylaşma yer alır.

Teknik olarak web sitemizde kullanılan çerez türleri aşağıdaki tabloda gösterilmektedir.

Oturum Çerezleri

(Session Cookies)

Oturum çerezleri ziyaretçilerimizin web sitemizi ziyaretleri süresince kullanılan, tarayıcı kapatıldıktan sonra silinen geçici çerezlerdir. Amacı ziyaretiniz süresince İnternet Sitesinin düzgün bir biçimde çalışmasının teminini sağlamaktır.

 

Web sitemizde çerez kullanılmasının başlıca amaçları aşağıda sıralanmaktadır:

  • • İnternet sitesinin işlevselliğini ve performansını arttırmak yoluyla sizlere sunulan hizmetleri geliştirmek,
5.Çerez Tercihlerini Kontrol Etme

Farklı tarayıcılar web siteleri tarafından kullanılan çerezleri engellemek ve silmek için farklı yöntemler sunar. Çerezleri engellemek / silmek için tarayıcı ayarları değiştirilmelidir. Tanımlama bilgilerinin nasıl yönetileceği ve silineceği hakkında daha fazla bilgi edinmek için www.allaboutcookies.org adresi ziyaret edilebilir. Ziyaretçi, tarayıcı ayarlarını değiştirerek çerezlere ilişkin tercihlerini kişiselleştirme imkânına sahiptir.  

6.Veri Sahiplerinin Hakları

Kanunun ilgili kişinin haklarını düzenleyen 11 inci maddesi kapsamındaki talepleri, Politika’da düzenlendiği şekilde, ayrıntısını Bakanlığımıza ileterek yapabilir. Talebin niteliğine göre en kısa sürede ve en geç otuz gün içinde başvuruları ücretsiz olarak sonuçlandırılır; ancak işlemin ayrıca bir maliyet gerektirmesi halinde Kişisel Verileri Koruma Kurulu tarafından belirlenecek tarifeye göre ücret talep edilebilir.

 

  • e-Devlet
  • İçişleri Bakanlığı
  • Diğer Valilikler

Valilikler

T.C. Mersin Valiliği
T.C. Mersin Valiliği
T.C. Mersin Valiliği
  • VALİLİK
    Yöneticilerimiz İzin Vekalet Durumları Valilik Birimleri Resmi İlan Portalı Basın Kuruluşları Listesi Kent Özeti Mevzuat İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulu Kararları İl Protokol Listesi Tarihçe
  • MERSİN
    Şehrimiz Kent Özeti Tarih Kültür Turizm Nüfus Ekonomi Eğitim Tarım
  • İLÇELERİMİZ
  • HİZMETLERİMİZ
    Hizmet Birimleri Resmi Yazışma Kılavuzu Kamu Hizmet Standartları Yatırımlar PERDİS-Performans Değerlendirme Sistemi Bilgi İşlem Arıza Takip ve Malzeme İstek Formları E-İmza Akıllı Kart Okuyucu Başvuru İşlemleri E-İçişleri EBYS, E-Otoban, E-Belediye, KEP Toplam Kalite Yönetimi Yerel Projeler
  • GÜNDEM
    Haberler Validen Haberler Duyurular İlanlar Basın Açıklamaları
  • İLETİŞİM
°C
28
Mayıs2025
Parçalı Bulutlu
23
°C
5 Günlük Hava Tahmini
temizle
  • VALİLİK
    • Yöneticilerimiz
      • Mersin Valisi
      • Vali Yardımcıları
        • Dr. Mehmet Ali ÖZKAN
        • Kadir OKATAN
        • İrfan DEMİRÖZ
        • Ahmet ÇIRAKOĞLU
        • Murat Çağrı ERDİNÇ
        • Ahmet Gazi KAYA
        • Nevzat ŞENGÖK
        • Mehmet SOĞUKPINAR
        • Turgay GÜLENÇ
      • Kaymakamlar
        • Anamur : Bilal BOZDEMİR
        • Akdeniz : Zeyit ŞENER
        • Aydıncık : Sançar Batuhan KURDU
        • Bozyazi :Tuncay TOPSAKALOĞLU
        • Çamlıyayla : Veli AVCI
        • Erdemli : Aydın TETİKOĞLU
        • Gülnar :Yusuf Ziya YAKTI
        • Mezitli : Turgay GÜLENÇ
        • Mut : İsa UĞUR
        • Silifke : Abdullah ASLANER
        • Tarsus : Mehmet Ali AKYÜZ
        • Toroslar : Mehmet SOĞUKPINAR
        • Yenişehir : Nevzat ŞENGÖK
    • İzin Vekalet Durumları
    • Valilik Birimleri
      • İl Yazı İşleri Müdürlüğü
      • İl İdare Kurulu Müdürlüğü
      • İdare ve Denetim Müdürlüğü
      • İl Planlama ve Koordinasyon Müdürlüğü
      • İl Sosyal Etüt ve Proje Müdürlüğü
      • Protokol Şube Müdürlüğü
      • İdari Hizmetler Şube Müdürlüğü
      • Bilgi İşlem Şube Müdürlüğü
      • Hukuk İşleri Şube Müdürlüğü
      • İl Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü
      • Özel Kalem Müdürlüğü
      • Açık Kapı Şube Müdürlüğü
      • Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Bürosu
    • Resmi İlan Portalı
    • Basın Kuruluşları Listesi
    • Kent Özeti
    • Mevzuat
      • Valilik Genelgeleri
      • Koronavirüs Genelgeleri
      • Genel Emirler
      • Yönergeler
    • İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulu Kararları
      • 2024-1 Nolu Karar
      • 2023-2 Nolu Karar
      • 2023-1 Nolu Karar
      • 2022-06 Nolu Karar
      • 2022-05 Nolu Karar
      • 2022-04 Nolu Karar
      • 2022-03 Nolu Karar
      • 2022-02 Nolu Karar
      • 2022-01 Nolu Karar
      • 2021-38 Nolu Karar
      • 2021-37 Nolu Karar
      • 2021-36 Nolu Karar
      • 2021-35 Nolu Karar
      • 2021-34 Nolu Karar
      • 2021-33 Nolu Karar
      • 2021-32 Nolu Karar
      • 2021-31 Nolu Karar
      • 2021-30 Nolu Karar
      • 2021-29 Nolu Karar
      • 2021-28 Nolu Karar
      • 2021-27 Nolu Karar
      • 2021-26 Nolu Karar
      • 2021-25 Nolu Karar
      • 2021-24 Nolu Karar
      • 2021-23 Nolu Karar
      • 2021-22 Nolu Karar
      • 2021-21 Nolu Karar
      • 2021-20 Nolu Karar
      • 2021-19 Nolu Karar
      • 2021-18 Nolu Karar
      • 2021-17 Nolu Karar
      • 2021-16 Nolu Karar
      • 2021-15 Nolu Karar
      • 2021-14 Nolu Karar
      • 2021-13 Nolu Karar
      • 2021-12 Nolu Karar
      • 2021-11 Nolu Karar
      • 2021-10 Nolu Karar
      • 2021-9 Nolu Karar
      • 2021-8 Nolu Karar
      • 2021-7 Nolu Karar
      • 2021-6 Nolu Karar
      • 2021-5 Nolu Karar
      • 2021-4 Nolu Karar
      • 2021-3 Nolu Karar
      • 2021-2 Nolu Karar
      • 2021-1 Nolu Karar
      • 2020-1 Nolu Karar
      • 2020-2 Nolu Karar
      • 2020-3 Nolu Karar
      • 2020-4 Nolu Karar
      • 2020-5 Nolu Karar
      • 2020-6 Nolu Karar
      • 2020-7 Nolu Karar
      • 2020-8 Nolu Karar
      • 2020-9 ve 10 Nolu Karar
      • 2020-11 Nolu Karar
      • 2020-12 ve 13 Nolu Karar
      • 2020-15 Nolu Karar
      • 2020-16 Nolu Karar
      • 2020-17 Nolu Karar
      • 2020-18 Nolu Karar
      • 2020-19 Nolu Karar
      • 2020-20 Nolu Karar
      • 2020-21 Nolu Karar
      • 2020-22 Nolu Karar
      • 2020-23 Nolu Karar
      • 2020-24 Nolu Karar
      • 2020-25 Nolu Karar
      • 2020-26 Nolu Karar
      • 2020-27 Nolu Karar
      • 2020-28 Nolu Karar
      • 2020-29 Nolu Karar
      • 2020-30 Nolu Karar
      • 2020-31 Nolu Karar
      • 2020-32 Nolu Karar
      • 2020-33 Nolu Karar
      • 2020-34 Nolu Karar
      • 2020-35 Nolu Karar
      • 2020-36 Nolu Karar
      • 2020-37 Nolu Karar
      • 2020-38 Nolu Karar
      • 2020-39 Nolu Karar
      • 2020-40 Nolu Karar
      • 2020-41 Nolu Karar
      • 2020-42 Nolu Karar
      • 2020-43 Nolu Karar
      • 2020-44 Nolu Karar
      • 2020-45 Nolu Karar
      • 2020-46 Nolu Karar
      • 2020-47 nolu Karar
      • 2020-48 Nolu Karar
      • 2020-49 Nolu Karar
      • 2020-50 Nolu Karar
      • 2020-51 Nolu Karar
      • 2020-52 Nolu Karar
      • 2020-53 Nolu Karar
      • 2020-54 Nolu Karar
      • 2020-55 Nolu Karar
      • 2020-56 Nolu Karar
      • 2020-57 Nolu Karar
      • 2020-58 Nolu Karar
      • 2020-59 Nolu Karar
      • 2020-60 Nolu Karar
      • 2020-61 Nolu Karar
      • 2020-62 Nolu Karar
      • 2020-63 Nolu Karar
      • 2020-64 Nolu Karar
      • 2020-65 Nolu Karar
      • 2020-66 Nolu Karar
      • 2020-67 Nolu Karar
      • 2020-68 Nolu Karar
      • 2020-69 Sayılı Karar
      • 2020-70 Nolu Karar
      • 2020-71 Sayılı Karar
      • 2020-72 Sayılı Karar
      • 2020-73 Nolu Karar
      • 2020-74 Nolu Karar
      • 2020-75 Nolu Karar
      • 2020-76 Nolu Karar
      • 2020-77 Nolu Karar
      • 2020-78 Nolu Karar
      • 2020-79 Nolu Karar
      • 2020-80 Nolu Karar
      • 2020-81 Nolu Karar
      • 2020-82 Nolu Karar
      • 2020-83 Nolu Karar
      • 2020-84 Sayılı Karar
      • 2020-85 Nolu Karar
      • 2020-86 Nolu Karar
      • 2020-87 Nolu Karar
      • 2020-88 Nolu Karar
      • 2020-89 Nolu Karar
      • 2020-90 Sayılı Karar
      • 2020-91 Nolu Karar
      • 2020-92 Nolu Karar
      • 2020-93 Nolu Karar
      • 2020-94 Nolu Karar
      • 2020-95 Nolu Karar
      • 2020-96 Nolu Karar
      • 2020-97 Nolu Karar
      • 2020-98 Nolu Karar
      • 2020-99 Nolu Karar
      • 2020-100 Nolu Karar
      • 2020-101 Nolu Karar
      • 2020-102 Nolu Karar
      • 2020-103 Nolu Karar
      • 2020-104 Nolu Karar
      • 2020-105 Nolu Karar
      • 2020-106 Nolu Karar
      • 2020-107 Nolu Karar
      • 2020-108 Nolu Karar
      • 2020-109 Nolu Karar
      • 2020-110 Nolu Karar
      • 2020-111 Nolu Karar
      • 2020-112 Nolu Karar
      • 2020-113 Nolu Karar
    • İl Protokol Listesi
    • Tarihçe
      • Görev Yapmış Valilerimiz
      • Hükümet Konağı Tarihçesi
  • MERSİN
    • Şehrimiz
    • Kent Özeti
    • Tarih
    • Kültür Turizm
    • Nüfus
    • Ekonomi
    • Eğitim
    • Tarım
  • İLÇELERİMİZ
  • HİZMETLERİMİZ
    • Hizmet Birimleri
    • Resmi Yazışma Kılavuzu
    • Kamu Hizmet Standartları
    • Yatırımlar
    • PERDİS-Performans Değerlendirme Sistemi
    • Bilgi İşlem Arıza Takip ve Malzeme İstek Formları
    • E-İmza Akıllı Kart Okuyucu Başvuru İşlemleri
    • E-İçişleri EBYS, E-Otoban, E-Belediye, KEP
      • E-içişleri EBYS Entegre Kurumlar
      • E-Otoban Projesine Entegre Kurumlar
      • E-Belediye Projesini Kullanan Belediyeler
      • KEP Adresleri
    • Toplam Kalite Yönetimi
      • Kalite Politikamız
      • Misyonumuz
      • Vizyonumuz
      • Organizasyon Şeması
      • KYS Dökümanları
      • Müdürlükler
        • İl Yazı İşleri Müdürlüğü
        • İl İdare Kurulu Müdürlüğü
        • İdare ve Denetim Müdürlüğü
        • İl Planlama ve Koordinasyon Müdürlüğü
        • İl Sosyal Etüt ve Proje Müdürlüğü
        • Protokol Şube Müdürlüğü
        • İdari Hizmetler Şube Müdürlüğü
        • Açık Kapı Şube Müdürlüğü
        • Bilgi İşlem Şube Müdürlüğü
        • AB ve Dış İlişkiler Bürosu
        • Hukuk İşleri Şube Müdürlüğü
        • Özel Kalem Müdürlüğü
        • İl Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü
        • İl Sivil Toplumla İlişkiler Müdürlüğü
    • Yerel Projeler
  • GÜNDEM
    • Haberler
    • Validen Haberler
    • Duyurular
    • İlanlar
    • Basın Açıklamaları
  • İLETİŞİM
 

MERSİN’DE TARIMSAL ÜRÜN ÇEŞİTLİLİĞİ ARTIYOR, YERLİ ÜRETİM GÜÇLENİYOR

20.01.2025
Mersin’de Tarımsal Ürün Çeşitliliği Artıyor, Yerli Üretim Güçleniyor

6’sı Tescilli, 10 Yeni Ürün Çeşidinin Tanıtımı Yapıldı
 
Valimiz Ali Hamza Pehlivan, Erdemli İlçemizde Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü tarafından İlimizde tarımsal ürün çeşitliliğini artırmak amacıyla yürütülen çalışmalar sonucunda geliştirilen ve tescili yapılan 2 mandarin çeşidi, 4 muz çeşidi ile çalışmaları devam eden 3 turunçgil ve 1 keçiboynuzu olmak üzere 10 yeni geliştirilen meyve çeşidinin tanıtım programına katıldı.
 
Vali Pehlivan, yaptığı basın açıklamasında; “Bugün Erdemli İlçemizde bulunan Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsündeyiz. Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü, 1944 yılında kurulmuş 81 yıldır tarım sektörüne hizmet etmektedir.
Enstitünün temel amacı ürün ıslah etmek, ürün geliştirmek ve geliştirilen ürünleri uygulama bahçelerinde yetiştirmek suretiyle bunları tarım literatürüne, tarım sektörüne kazandırmaktır.
Bugün çok önemli bir vesileyle buradayız. Yıllardır enstitü bünyesinde çalışan bilim insanlarının, akademisyenlerimizin laboratuvarlarda ve tarım alanlarında yapmış olduğu çalışmalar neticesinde tescili gerçekleştirilen 6 ürünün tanıtımını yapmak üzere bir araya geldik. 
 
Bu ürünlerin 2’si Alarin ve Aladen isimli mandarin, Baba Baysal, Şeker Filiz, Alata Barışı, Poyraz 46 isimli 4 tanesi de muz çeşidinden oluşmaktadır.

Ayrıca çalışmaları devam eden 1 Kayabodur isimli keçiboynuzu çeşidi, 3’ü de turunçgil türünde olmak üzere toplamda yeni geliştirilen 10 ürün çeşidiyle ilgili değerlendirme toplantımızı yaptık, bugüne kadar yapılan bilimsel çalışmalar ve kat edilen aşamalar hakkında bilgiler aldık.

Bu vesileyle yeni ürünlerimizin tarım sektörüne ve çiftçilerimize tanıtımını gerçekleştirdik. 
6 yeni ürünün bütün işlemleri tamamlandı. Tescilleri gerçekleşti ve bugün itibariyle tarım sektörüne kazandırılmış oldu. 
Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü bünyesinde kurulduğu günden bu yana 450’nin üzerinde proje çalışması yapılmıştır.

Bugüne kadar tescil edilen 10’un üzerinde meyve çeşidi, yeni çeşit ve ürün varken 6 ürün daha sektöre kazandırılıyor. Sebzeyle ilgili alandaki ürün ıslahı ve ürün çeşitlendirme çalışmalarını da kattığımızda bugüne kadar tarımsal üretime 100’ün üzerinde yeni ürün çeşidi kazandırılmış durumdadır. 
 
Mandarin ve muz türlerinin bütün deneme üretimleri yapıldı. Bu ürünlerimizin hem laboratuvar testleri hem de alanda dayanıklılık, sürdürülebilirlikle ilgili bilimsel araştırmaları yapıldı. Bundan sonraki aşamada bunların yaygın üretimiyle ilgili çalışmalar sürdürülecektir. Mersin’imizde bugüne kadar geliştirilen türler çiftçilerimiz ve üreticilerimiz tarafından kabul görmüş ve üretime alınmıştır. 
 
Mersin’imize narenciyenin başkenti diyoruz. özellikle de limonda, Türkiye'de üretimi 1. sırada olan Erdemli başta olmak üzere, İlimizde narenciye üretimimiz yaygındır. Keza, İlimiz muz üretiminde de Türkiye'de birinci sıradadır.
 
Enstitümüzde yapılan ıslah ve ürün geliştirme çalışmalarının temel amacı ömrü daha uzun, daha verimli, daha kaliteli, daha lezzetli ve zararlılara karşıda dirençli ürünler geliştirmektir. Narenciye ve muz çeşidindeki yeni türleri tercih eden çiftçilerimiz üretim hacminde artış ve avantaj elde edecek, daha kaliteli ürünler yetiştirmiş olacaktır. Elbette ki geleneksel olarak üretilen ürünler var. Bununla birlikte enstitümüz tarafından çeşitli testlerden geçirilen bu yeni ürünlerin iklim şartlarına,zararlılara karşı dayanıklılığının daha fazla olduğu,daha sürdürülebilir olduğu, uzman akademisyenlerimiz tarafından ifade edilmiştir. Bu durumun çiftçilerimize, üreticilerimize olumlu yansıyacağına inanıyorum.
Tanıtımını yaptığımız yeni tür tarım ürünlerimiz olan mandarinin ve muz meyvelerinin ilk hasadını da bugün gerçekleştirdik. 

Yeni çeşit ürünlerin hem ilimizin hem de ülkemizin tarım ekonomisine katkı sağlayacağına inanıyoruz. Bu konuda emeği geçen bütün akademisyenlerimize, idarecilerimize, enstitü bünyemizde çalışan bütün ekibimize, teşekkür ediyorum. Bu vesileyle Tarım ve Orman Bakanlığımıza bağlı olarak hizmet veren enstitümüze Bakanlığımız tarafından sağlanan desteklerden dolayı da başta sayın Tarım ve Orman Bakanımız olmak üzere Bakanlığımızın ilgili bütün birimlerine teşekkür ediyorum. Bu yeni türlerin tarım sektörüne, ülkemize, İlimize ve emektar çiftçilerimize hayırlı ve uğurlu olmasını diliyorum.” dedi
 
Programda Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü Müdürü Mustafa Nevzat Zayim tarafından Vali Pehlivan’a ‘Doku Kültüründe Geliştirilen Kahve Fidesi’ ve ‘Muz Fidesi’ takdim edildi.
 
Vali Pehlivan, Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü Müdürü Mustafa Nevzat Zayim ve Enstitü araştırmacılarına başarılı çalışmalarından dolayı plaket takdim etti.
Tanıtım toplantısının ardından Vali Pehlivan ve beraberinde heyet, Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü içerisinde bulunan muz serası ve mandarin bahçesinde yetiştirilen ilk ürünlerin hasadını gerçekleştirdi.
 
Programda İl Tarım ve Orman Müdürü Erdem Karadağ, Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü Müdürü Mustafa Nevzat Zayim, Fidan Üreticileri Alt Birliği Başkanı Serdar Şendağ, Ulusal Turunçgil Konseyi Başkanı Kemal Kaçmaz birer konuşma gerçekleştirdi. Konuşmaların ardından arge çalışmalarını yürüten Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü araştırmacıları geliştikleri ürünler ile ilgili tanıtım sunumları gerçekleştirdi.

Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü tarafından geliştirilen yeni tarım ürünleri; 
Yeni Geliştirilen ve Tescili yapılan Mandarin Türleri 🌱
🍊Alarin
İnce kabuklu ve iri meyveli bir mandarin çeşididir. Geç mevsimde lezzetli mandarin üretimi imkanı vardır.
🍊Aladen
Orta büyüklükte meyvelere sahip olan çekirdeksiz mandarin çeşididir. Lezzetli ve yüksek aromalı bir tadı vardır.

Yeni Geliştirilen ve Tescili yapılan Muz Türleri🌱
🍌Mutant 437 (Baba Baysal)
Yalancı gövde uzunluğu 339. 00 cm, yalancı gövde çevresi 93.00 cm, tarak sayısı 13.93 adet, hevenk ağırlığı 48.34 kg, meyve ağırlığı 166.86 g, meyve uzunluğu 141.43 mm, meyve çapı 39.25 mm olarak belirlenmiştir. Dip sürgünlükten çiçeklenmeye kadar geçen toplam gün sayısı 227 gün ve çiçeklenmeden hasada geçen süre ise 158 gün olarak belirlenmiştir
🍌Mutant 525 (Poyraz 46)
Yalancı gövde uzunluğu 320.00 cm, yalancı gövde çevresi 86.33 cm, tarak sayısı 13.75 adet, hevenk ağırlığı 45.36 kg, meyve ağırlığı 119.42 g, meyve uzunluğu 133.56 mm, meyve çapı 35.33 mm olarak belirlenmiştir. Bu özelliklerin yanında uzun meyve sapı (40.67 mm), orta kalın kabuklu (3.31 mm) ve meyve et sertliği olgunlaşma öncesi orta ve sonrası ise yumuşak olarak belirlenmiştir. Dip sürgünlükten çiçeklenmeye kadar geçen toplam gün sayısı 221 gün ile kısa ve çiçeklenmeden hasada geçen süre ise 158.67 gün olarak belirlenmiştir.
🍌Mutant 154 (Alata Barışı)
Yalancı gövde uzunluğu 316.33 cm, yalancı gövde çevresi 88.33 cm, tarak sayısı 14.33 adet, hevenk ağırlığı 43.19 kg, meyve ağırlığı 150.37 g, meyve uzunluğu 136.33 mm, meyve çapı 31.22 mm olarak belirlenmiştir. Bu özelliklerin yanında orta meyve sapı (32.00 mm), kalın kabuklu (4.33 mm) ve meyve et sertliği olgunlaşma öncesi sert ve sonrası ise yumuşak olarak belirlenmiştir. Dip sürgünlükten çiçeklenmeye kadar geçen toplam gün sayısı 246.33 gün ve çiçeklenmeden hasada geçen süre ise 125.00 gün olarak belirlenmiştir.
🍌Mutant 432 (Şeker Filiz)
Yalancı gövde uzunluğu 228.33 cm, yalancı gövde çevresi 90.67 cm, tarak sayısı 13.67 adet, hevenk ağırlığı 35.13 kg, meyve ağırlığı 80.29 g, meyve uzunluğu 123.89 mm, meyve çapı 34.22 mm olarak belirlenmiştir. Bu özelliklerin yanında uzun meyve sapı (33.00 mm), orta kalın kabuklu (2.74 mm) ve meyve et sertliği olgunlaşma öncesi sert ve sonrası ise orta olarak belirlenmiştir. Dip sürgünlükten çiçeklenmeye kadar geçen toplam gün sayısı 205.67 gün ve çiçeklenmeden hasada geçen süre ise 194.67 gün olarak belirlenmiştir.

Çalışmaları Devam Eden Turunçgil Çeşitleri 🌱
🍊A-231
İnce dokulu, aromalı ve albenisi yüksek, piyasada rağbet gören sulu bir çeşittir. Ticari çekirdeksiz sınıfında yer almaktadır.
🍊Y-231
Hafif basık, koyu turuncu kabuk renkli ve sert dokulu bir çeşittir. Ticari çekirdeksiz olan çeşitin, kabuğu kolay soyulabilirdir.
🍊 AY-33
Kolay soyulabilen, kamkat görünümlü, koyu turuncu renge sahip süs mandarinidir. Tam olarak çekirdeksiz bir çeşittir.
Kamkata alternatif olarak hem süs bitkisi olarak değerlendirilebilecek hem de meyveleri kabuğu ile birlikte yenilebilecek aromalı bir çeşittir.

Çalışmaları Devam Eden Keçiboynuzu Türü🌱
🌿Kayabodur
Ülkemizde ıslah edilen ilk çeşittir. Aroması yüksek pekmez üretiminde ve sofralık olarak kullanılmaya uygundur.
Programa; Erdemli Kaymakamı Aydın Tetikoğlu, Erdemli Belediye Başkanı Mustafa Kara, İl Tarım ve Orman Müdürü Erdem Karadağ, İlçe birim amirleri, meslek odalarının, kooperatiflerin, STK’lerin temsilcileri, çiftçilerimiz ve vatandaşlarımız katıldı.
 

 
https://www.tccb.gov.tr/
https://www.icisleri.gov.tr/
https://www.turkiye.gov.tr/
https://www.cimer.gov.tr/
 

Bizi Takip Edin

  • Erişebilirlik
  • Kullanım ve Gizlilik
  • Resmi Gazete
  • Resmi İlan Portalı
T.C. MERSİN VALİLİĞİ Akkent Mahallesi Hüseyin Okan Merzeci Bulvarı No:662 P.K. : 33160 Yenişehir / MERSİN
0324 341 1023
 
Sizlere daha iyi hizmet verebilmek için sitemizde çerezlere yer veriyoruz 🍪 Çerez politikamız hakkında bilgi edinmek için tıklayınız