İlimize teşrif eden Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, KKTC Başbakan Yardımcısı Fikri Ataoğlu, KKTC Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Prof. Dr. Erhan Arıklı, KKTC İçişleri Bakanı Dursun Oğuz, Valimiz Ali Hamza Pehlivan, Eski Hazine ve Maliye Bakanı ve TBMM Planlama ve Bütçe Komisyonu Başkanı Lütfi Elvan, Türkiye Odalar Borsalar Birliği Başkanı Mustafa Rifat Hisarcıklıoğlu, TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, Gazilerimiz,kamu kurumlarının, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, KKTC’den, çevre İl ve İlçelerden gelen misafirlerin ve Anamur’lu hemşerilerimizin katılımıyla Anamur Feribot ve Deniz Uçağı İskelesi açılışı gerçekleştirildi.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Anamur Feribot ve Deniz Uçağı İskelesi Açılış Töreni’nde yaptığı konuşmada, İsrail'in bebek, çocuk ve masum sivillerden oluşan binlerce Filistinliyi şehit ederek Gazze'de gerçekleştirdiği insanlık dışı saldırıları nefretle kınadığını belirterek, “Sayın Cumhurbaşkanımız da Filistin Davasına olan desteğimizi ve Filistinli kardeşlerimizle dayanışmamızı göstermek amacıyla, 31 Temmuz'da Tahran'da şehit olan Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye'nin şehadeti sebebiyle bugünü milli yas ilan etti.
Kimsenin şüphesi olmasın ki Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde Filistin'de kalıcı barışa giden yolun açılması için Türkiye her türlü sorumluluğu almaktadır ve üzerine düşen ne varsa yapmaya hazırdır. Bu vesileyle İsmail Haniye ve tüm İsrail saldırılarında şehit olan tüm Filistinli kardeşlerimize Allah'tan rahmet diliyor, Filistin'de yaşatılan bu zulmün bir an evvel sona ermesini Rabbimden niyaz ediyorum.” ifadelerini kullandı.
“Toplam Uzunluğu 350 Metre Olan İskeleye Yolcu Tekneleri, Yatlar, Feribotlar ve Deniz Uçakları Yanaşacak”
Bakan Uraloğlu, 10 Ağustos'ta açılışı gerçekleştirecek olan Çukurova Uluslararası Havalimanıyla, Çeşmeli-Kızkalesi Otoyolu Projesiyle, genişletilen Mersin Uluslararası Limanıyla, Mersin-Adana-Osmaniye-Gaziantep Hızlı Tren Hattıyla, Mersin'in, gelişim hızına bağlı olarak ortaya çıkan ulaşım ihtiyaçlarını karşılamak ve geleceğe hazırlamak için çok güçlü bir ulaşım ağı tesis ettiklerini söyleyerek, “Açılışını gerçekleştireceğimiz Anamur Feribot ve Deniz Uçağı İskelesi de Bakanlığımıza bağlı Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü tarafından hayata geçirilmiş bir projedir. Toplam uzunluğu 350 metre olan iskelemizi yolcu tekneleri, yatlar, feribotlar ve deniz uçaklarının yanaşmasına uygun şekilde inşa ettik.” dedi.
“Bakanlığımızca Yapılan Denetimler Sonucunda da Anamur Limanı'nı Uluslararası Liman Olarak Belgelendirdik”
Anamur Feribot ve Deniz Uçağı İskelesi’nin 12 Aralık 2023 tarihinde işletilmesi amacıyla Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından Mersin Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığına devredildiğini anımsatan Uraloğlu, “Devir işleminin ardından 15 Mart 2024 tarihinde Mersin Valiliği tarafından Anamur Ticaret ve Sanayi Odası Denizcilik Turizm Ticaret ve Anonim Şirketi'ne kiralanmıştır. Şirket tarafından gerçekleştirilen ek üst yapı yatırımları sonrası yapılan başvurunun ardından Bakanlığımızca yapılan denetimler sonucunda da Anamur Limanı'nı Uluslararası Liman olarak belgelendirdik.” şeklinde konuştu.
“Anamur-Girne Rotası 2 Saatten Daha Az Bir Süreyle Ülkemiz ile KKTC Arasındaki En Kısa Mesafeli Deniz Rotası Oldu”
Bakan Uraloğlu, Anamur Feribot ve Deniz Uçağı İskelesi’nin Mersin-Gazimağusa, Taşucu-Girne, Mersin-Girne, Taşucu-Gazimağusa Ro-Ro hatlarının ardından Türkiye’nin Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ne yolcu ve araç taşımacılığı yapılmasına imkan sağlayan; en kısa deniz mesafesine sahip 5. kapısı olarak hizmete başladığını vurgulayarak, “Anamur-Girne rotası da 2 saatten daha az bir süreyle ülkemiz ile KKTC arasındaki en kısa mesafeli deniz rotası olmuştur. Bakanlığımıza bağlı Denizcilik Genel Müdürlüğü tarafından verilen Hat Uygunluk Yazısı ile de söz konusu iskelemizden Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin Girne Limanı'na yolcu seferleri başlamıştır.” dedi.
Piyale Paşa 6 Bin 841 Yolcu Taşıdı
12 Haziran 2024 tarihinden bu yana Piyale Paşa isimli Yüksek Hızlı Hafif Yolcu Gemisi ile düzenlenen 31 gidiş ve 31 dönüş seferlerinde toplamda 6 bin 841 yolcu taşındığını bildiren Uraloğlu, Türkiye’nin KKTC'ye en yakın noktası olan Anamur'da bulunan iskelenin işletmeye alınması ve deniz trafiğine açılmasının, ilçenin ve bölgenin ekonomisine ve turizm faaliyetlerine büyük katkı sağlayacağını söyledi.
“Çukurova Uluslararası Havalimanı Mersin ve Adana ile Osmaniye ve Niğde'ye Olan Yakınlığıyla 5 Milyonun Üstündeki Vatandaşa Hizmet Edecek”
Mersin'de çok büyük ulaşım altyapı projeleri hayata geçirdiklerini söyleyen Bakan Uraloğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde Mersin'in ulaşım ve iletişim altyapısına 119 milyar liranın üstünde yatırım gerçekleştirdiklerini belirterek, “10 Ağustos'ta açılışını gerçekleştireceğimiz Çukurova Uluslararası Havalimanımız başta Mersin ve Adana ile Osmaniye ve Niğde'ye de olan yakınlığıyla bu şehirlerde yaşayan 5 milyonun üstündeki vatandaşımıza hizmet ederek; Türkiye'nin Ortadoğu ülkelerine açılan kapısı olacak. Bölgedeki işletmelerin Havayoluyla daha hızlı ve etkin bir şekilde mal taşımasını, yerel işletmelerin küresel tedarik zincirlerine entegrasyonunu kolaylaştıracaktır. Özellikle tarım faaliyetlerinin gelişmişliğiyle bilinen Çukurova Bölgemizde üretilen tarım ürünleri gibi hızlı bozulan ve zamanında teslimat gerektiren malların taşınmasında hava yoluyla lojistik avantajlar sağlayacaktır. Ayrıca, bölge ve ülke genelinde doğrudan ve dolaylı olarak yaklaşık 3 bin kişinin istihdam edilmesine imkan sağlayacaktır.” diye konuştu.
Çeşmeli – Kızkalesi Arasına 53 Kilometrelik Yol İnşa Ediliyor
Uraloğlu, Çukurova Havalimanı ile birlikte Mersin'in gelişimine katkı sağlayacak Çeşmeli- Kızkalesi otoyolu projesini de 3 yıl içerisinde tamamlamayı hedeflediklerini söyleyerek, “42 kilometre ana gövde ve 11 kilometre bağlantı yolu olmak üzere toplam 53 kilometrelik bir yol inşa ederek, 2,5 saat süren seyahat süresini 18 dakikaya düşüreceğiz.” dedi.
Mersin-Adana-Osmaniye-Gaziantep Hızlı Tren Projesiyle 6,5 Saat Olan Seyahat Süresi 2 Saat 15 Dakika Sürecek
Bölgenin ve ülkenin önemli raylı sistemlerinden olan Mersin-Adana-Osmaniye-Gaziantep Hızlı Tren Projesine de devam ettiklerinin altını çizen Uraloğlu, projenin tamamlanmasıyla mevcutta 361 kilometre olan hattı 312 kilometreye düşüreceklerini belirterek, yaklaşık 6,5 saat olan seyahat süresini de 2 saat 15 dakikaya indireceklerinin altını çizdi.
Mavi Ekonomi ve Deniz Saha Planlaması Çalışmaları Gerçekleştirilecek
Genişletme çalışmaları süren Mersin Limanı'nın yanında Anamur Feribot ve Deniz Uçağı İskelesi ile birlikte Mersin, Mavi Vatan denizler ve denizcilik sektörü için çok daha önemli bir merkeze dönüştüğünü vurgulayan Uraloğlu, “CHP Milletvekili ve Dış Politika danışmanı Namık Tan gibilerin masal olarak nitelemesini ciddiye almadan Sayın Cumhurbaşkanımızın da altını çizdiği üzere Mavi Vatan'ımıza sahip çıkma noktasında en ufak bir geri adım atmayacağız. Bizler için bir karış toprağımız ne ifade ediyorsa denizlerimizin bir kum tanesi, bir avuç suyu da aynı anlam ve önemi taşımaktadır.” dedi.
1 Ağustos’ta Ege ve Akdeniz olmak üzere Türkiye’nin denizlerdeki hak ve menfaatleri doğrultusunda; ‘Mavi Ekonomi ve Deniz Saha Planlaması’ çalışması gerçekleştirilmesi amacıyla Ankara Üniversitesi Deniz Hukuku Ulusal Araştırma Merkeziyle bir sözleşme imzalandığını duyuran Bakan Uraloğlu, “Ülkemiz denizlerinde daha güvenli ve verimli bir geleceğe doğru attığımız bir adım olan bu sözleşmeyle; Hükümetlerarası Oşinografi Komisyonu-UNESCO tarafından ortaya konulan kurallara göre bir deniz saha planlamasının uygulanmasına ilişkin başlangıç raporu hazırlanması, denizlerimizdeki rüzgâr ve güneş enerjisi potansiyellerinin belirlenmesi ve hidrokarbon yatakları ve madenler dahil diğer yer altı kaynaklarına ilişkin verilerin değerlendirilmesi ve enerji taşıma güzergahlarına ilişkin analizlerin yapılması, mavi ekonomi kapsamında balıkçılık ve diğer su ürünleri faaliyetlerinin mevcut durumuyla, deniz ticareti, liman işletmeciliği ve kombine taşımacılık faaliyetlerinin değerlendirilmesi ve potansiyel kazanımları hakkında rapor hazırlanması ve öncelikle Ege ve Akdeniz'in haritalandırılması olmak üzere genel haritalandırmanın tamamlanması gibi çalışmalara başladık.” diye konuştu.
Mavi Vatan’da seyir emniyetini ve deniz güvenliğini arttırmaya yönelik bir diğer önemli çalışma olan Doğu Akdeniz Gemi Trafik Hizmetleri Sistemi Kurulumu Projesi de Denizcilik Genel Müdürlüğü ile HAVELSAN tarafından devam ettiğini ve projeyi 2026 yılında tamamlamayı hedeflediklerini bildiren Bakan Uraloğlu sözlerine şu şekilde devam etti:
“Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde Mavi Vatanımızdaki gücümüzü, dünya denizlerinde görev alan denizcilerimizin uluslararası arenadaki yerlerini daha ileriye taşımak için durmadan, yorulmadan çalışmaya devam edeceğiz. Ülkemizin adını ve bayrağını dünya denizlerinde gururla büyük başarılara taşıyacağız. Unutmayalım ki denize ve denizciliğe verilecek önem ölçüsünde Türkiye Cumhuriyeti büyüyecek ve güçlenecektir.Bu düşüncelerle Anamur Feribot ve Deniz Uçağı İskelesi'nin başta Anamur ve Mersin olmak üzere hem ülkemiz hem de Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti adına hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum.”
Programda konuşma gerçekleştiren Vali Pehlivan; “Anamur Feribot ve Deniz Uçağı İskelesi’nin açılışı vesilesiyle Mersin İlimize, Zümrüt renkli güzel Anamur’umuza hoş geldiniz. Konuşmalarda, Anamur Feribot ve Deniz Uçağı İskelesinin yapım süreci, şirketin kurulması ve faaliyete geçme süreciyle ilgili kronolojik olarak bilgiler paylaşıldı. Özellikle Sayın Lütfi Elvan Bakanımız buranın temelinin atılmasından, tamamlanmasına kadar geçen süreçten bahsettiler. Kendilerine bu yatırıma vermiş oldukları desteklerden dolayı İlimiz adına şükranlarımızı, teşekkürlerimizi sunuyorum.
Ben bu projenin son 2 yılına dahil olmuş bulunmaktayım. Geldiğim tarihlerde Sayın Bakanımız bir ziyaretlerinde “Biz bu iskeleyi yaptık, ama buna bir fonksiyon kazandırmak gerekiyor. Siz de bu konuda alaka gösterirseniz memnun oluruz” demişlerdi. Anamur İlçemize yapmış olduğumuz ziyarette iskelemizi inceledik ve Kaymakamımız ve Ticaret ve Sanayi Odamızla bir buranın işletilmesi ile ilgili görüşmeler, toplantılar,istişareler yaptık.
Bu iskelede bir işletme modeli geliştirmek için Mersin Valiliğimize, Yatırım ve İzleme Koordinasyon Başkanlığımıza devredilmesi gerekiyordu. Bu konuyu da Sayın Mersin Milletvekillerimizle birlikte, göreve atanır atanmaz ilk hafta İlimize teşrif eden Sayın Ulaştırma ve Altyapı Bakanımıza arz ettik. Kendileri de hemen “Yeter ki burası bir işlev kazansın, biz burayı devretmeye hazırız” dediler ve iskelenin devrini onayladılar. Bu vesileyle Sayın Ulaştırma ve Altyapı Bakanımız Abdülkadir Uraloğlu’na huzurlarınızda şükranlarımı sunuyorum. Kendileri göreve başladıktan sonraki 4. ziyaretleri olmasından dolayı da İlimiz adına ayrıca teşekkür ediyorum.
Bugün maddi değeri yüksek bir yatırımın açılışını gerçekleştiriyoruz. Bununla birlikte manevi yönü de ziyadesiyle yüksek bir açılışı gerçekleştirmiş oluyoruz. Zira buradan seferler Yavru Vatanımıza gidecek. 50. yıl kutlamalarında Sayın Cumhurbaşkanımızın da ifade ettikleri üzere, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti bizim göz bebeğimizdir. Bu hat, tıpkı Mersin Limanı, tıpkı Taşucu Limanı'mızdan olduğu gibi Anamur İskelemizden ve Anamur limanımızdan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'mize gidecek. Bu yönüyle ayrı bir anlam ve önem taşımaktadır.
Kıbrıs, Kuzey Kıbrıs bir Türk yurdudur. Orada Türk'ün varlığı bugünlere ait bir konu değildir. Kıbrıs, 1571 yılında Osmanlı Devleti'ne katılmış ve İç Anadolu başta olmak üzere Torosların eteğinden soydaşlarımız oralara gitmişler, yerleşmişler ve 450 yılı aşkın süredir orada yaşıyorlar. Özellikle de 1974 yılında yapılan Türkiye Cumhuriyeti Devletimiz tarafından yapılan Kıbrıs Barış Harekatıyla oradaki varlığımız tescillenerek özgürlüğü tüm dünyaya ilan edilmiştir. Bugün geldiğimiz noktada Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Türk Devletleri Teşkilatlarına misafir üyeyken ileride inşallah tanınacak, asıl,kalıcı üye olacak ve bizler hep birlikte bunun gururunu yaşayacağız.
Anamur deniz hudut kapısının onaylanma tarihi 1972’dir. Bugün aslında müşterek bir çalışma ile hep birlikte, başta burada bulunan Sayın Bakanlarımız olmak üzere ilgili birimlerin katkılarıyla adeta tarihi bir misyonu da tamamlamış oluyoruz. O yıllarda alınan kararı ve kararın gereğini fiilen gerçekleştirmiş oluyoruz. Nitekim burası uluslararası bir gümrük kapısı hüviyetine kavuşmuş oluyor. 1972 yılında alınan bir karar 2024 yılında hayata geçirilmiş ve burası fiilen kullanılır hale gelmiş oluyor.
Girişimcilik ülkemizin bugünleri ve yarınları için elbetteki çok önemlidir. Bu konuda girişimci bir ruh ortaya koyarak ANTSO adı altında şirket kuran Anamur Ticaret Odası başkanına, üyelerine ve o şirketin kurulmasında maddi ve manevi büyük katkıları olan Yücelen Vakfına,başkanı ve üyelerine huzurlarınızda teşekkür ediyorum. Anamur İlçemizde bu organizasyonu himaye eden,destekleyen değerli Anamur Kaymakamımıza ve emeği geçen diğer mesai arkadaşlarıma teşekkür ediyorum.
Sayın Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu’na, Sayın Bakanımızın şahsında Bakanlığımızın bütün birimlerine, önceki dönem Ulaştırma ve Altyapı Bakanımıza, Sayın Milletvekillerimize katkı ve emeği olan herkese şükranlarımı sunuyorum.
Bugün Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'mizden kalkıp buralara kadar gelen Sayın Başbakan Yardımcımıza, Sayın Bakanlarımıza da şahsım ve İlimiz adına teşekkürlerimi sunuyorum. Bu projenin yaşaması ve sürdürülebilir olması için biz Valilik olarak bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da üzerimize düşeni yerine getireceğimizi ifade ediyor, tekrar hayırlı, uğurlu olmasını diliyorum.” dedi.
Programda, KKTC Başbakan Yardımcısı Fikri Ataoğlu, Eski Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, TOBB Başkanı Mustafa Rifat Hisarcıklıoğlu, Anamur Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Tuna, Yücelen Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Ali Yücelen de bir konuşma gerçekleştirdi,duygu ve düşüncelerini dile getirdi.
Konuşmaların ardından İl Müftüsü Aydın Yığman tarafından dua edildi ve arkasından kurdele kesimi ile açılış gerçekleştirildi.